EPİGENETİK BESLENME İLE HASTALIKLAR KADER DEĞİL
Hastalıklar ile çevre, beslenme, yaşam tarzı arasında mekanik sıkı bir bağlantı vardır.
EPİGENETİK NEDİR?
Genlerde (kalıtım) meydana gelen kimyasal değişikliklerdir. Hastalıkların oluşumunda genetik (kalıtsal) mermi görevi, epigenetik ise tetiği çekme görevi görür diyebiliriz. Kalıtım (genetik) CD çalar, epigenetik CD çalara neyin çalacağının belirlenmesidir . Epigenetik düzenlemelerle hastalığımızı koruyan olumlu genlere etki etmek mümkündür. Yani CD çalarımıza epigenetik beslenmeyi ve düzenli yaşamayı koyarsak hastalıklardaki kaderimizi değiştirme şansımızı elde ederiz. Sağlıklı yaşamak için olumlu genlerimizi aktifleştirmek, olumsuz genlerimizi sessizleştirmek gerekir. Olumsuz genler sağlığımızı bozar, olumlu genler ise sağlığımızı korur. Havanın -toprağın- besinlerin- tarım ilaçları ile kirlenmesi,stres, sporsuz bir yaşam ve yanlış beslenme olumsuz genleri etkinleştirir. Dolayısıyla sağlığımızı bozarak hastalanmamızı sağlar.Genetik hastalıklarımız (şeker-tansiyon-obezite-kalp-damar hastalığı, kanser) epigenetik düzenlenmelerle kontrol altına alınalıbilir.
EPİGENETİK BESLENME NEDİR?
Epigenetik beslenme, olumsuz genleri sessizleştirmek için sağlığımızı koruyan beslenme şeklidir.
OLUMSUZ GENLERİ ETKİNLEŞTİREN GIDALAR?
– Rafine şeker
– İşlenmiş gıdalar (salam,sosis,sucuk)
– Paketli ürünler
– Yüksek oranda tarım ilacı içeren meyve ve sebzeler
– Düşük kalite yağlar
OLUMSUZ GENLERİ SESSİZLEŞTİREN GIDALAR?
– Tam tahıllı (yüksek lif) besinler
– Tohumlar ve çekirdekli besinler (karabuğday)
– Sebzeler ve meyveler ( vitamin-mineral, antioksidan içeren mikrobesinler) örneğin; elma,kereviz,balık,zerdeçal,sarımsak,brokoli,roka,brüksel lahana,pırasa,enginar,yaban mersini,turunçgiller gibi
– Baklagiller
– Yağsız etler
EPİGENETİK BESLENMEDEKİ ÖNEMLİ BESİNLER
• Organik tarım ürünleri
• Gerçek , işlenmemiş gıdalar
• Tohumlar ( chia tohum-keten tohum-kinoa-susam-haşhaş)
• Yeşil yapraklı sebzeler ( ıspanak-semiz otu- pazı)
• Probiyotikli gıdalar (yoğurt – turşu- kimchi –kombucha
• Sülfür açısından zengin ( hindi eti- baklagil-yumurta- soğangiller- turunçgiller- deniz ürünleri-süt ürünleri-baharatlar)
SONUÇ
Epigenetik değişiklikler bir genin aktivasyonuna ya da sessizleşmesine neden olur. Epigenetik değişiklikler, anne karnında başlar. Düzenli-sağlıklı bir yaşam tarzı ile genlerde taşınan hastalık kodları kontrol altına alınır, kaderimiz değişir daha sağlıklı olabiliriz.
-EPİGENETİK BESLENELİM
-DÜZENLİ SPOR YAPALIM
-KENDİMİZİ KORUYALIM